Om cøliaki

cøliaki

Hvad er Cøliaki?

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Når mennesker med cøliaki spiser gluten, nedbrydes tyndtarmens overflade, hvilket gør det sværere for tarmen at fordøje maden og optage vitaminer og næringsstoffer. Ved at spise en glutenfri kost genopbygges tarmens overflade og symptomerne forsvinder. Har man fået konstateret cøliaki skal man spise glutenfrit resten af livet – også selvom symptomerne er væk.

Glutenholdige kornsorter

  • Hvede (herunder også speltmel)
  • Rug
  • Byg
  • Havre – med mindre det er specialfremstillet, og der står glutenfri på pakken.

Hvilke fødevarer skal man passe på?

Gluten findes næsten altid i:

  • Brød
  • Kager
  • Pasta
  • Rasp
  • Vafler
  • Kiks
  • Bageblandinger
  • Madlavningsfløde

Derudover er der af og til gluten i:

  • Morgenmadsprodukter
  • Fars, pølser, pålæg, færdigretter, sovs og bouillon.
  • Sennep, ketchup, mayonnaise, remulade, ristede løg og sojasovs.
  • Karry, all-roundkrydderi og andre krydderiblandinger
  • Slik og snacks – chokolade, chips, lakrids, vingummi, lakridskonfekt og karameller.
  • Frosne kartoffelprodukter
  • Øl

Hvad må man så spise?

Heldigvis er der også en række produkter, som næsten aldrig indeholder gluten. Det drejer sig om kød, æg, mælk, frugt, grøntsager, nødder, olier og drikkevarer.

Når man ikke kan bage med de naturlige glutenholdige melsorter, er det godt at man kan købe naturligt glutenfrit mel af majs, kartoffel, boghvede, tapioka, hirse, soja, ris og kikærter. Når man bager glutenfrit, er det en god idé at blande flere forskellige glutenfrie melsorter, da bagværket ellers godt kan få en lidt speciel smag. Man kan desuden bruge glutenfrie frø og kerner i bagværk eller müsli bestående af sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø og kokosmel.

I velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker kan man i øvrigt købe glutenfrit pasta, brød og melblandinger. Nogle af produkterne er naturligt glutenfrie mens andre er lavet af renset hvedestivelse, hvor glutenproteinet er fjernet. Det er forskelligt fra person til person med cøliaki, om man er særlig sensitiv og kun tåler naturligt glutenfrie produkter, eller om man også kan spise renset hvedestivelse.

Hvor kan man købe det?

Der er stor forskel på hvor meget man kan købe i de forskellige supermarkeder. SuperBest, Løvbjerg og Rema1000 har et rigtigt stort udvalg af glutenfrie produkter. SuperBrugsen, Kvickly, Fakta og Føtex har de fleste basisvarer til en glutenfri kost og Netto har i enkelte uger fokus på glutenfrie produkter. Vi har lavet en supermarkedsguide, der gerne skulle gøre det overskueligt, hvor man kan handle.

Hvis man er så heldig at bo i nærheden af en helsekostbutik, har de ofte mange specialprodukter, og de kan tit bestille hjem, hvis man har specielle forespørgsler.

Sidst men ikke mindst kan man bestille glutenfrie varer hjem på nettet.

På restaurant

Når man skal ud at spise, er man nødt til at tænke sig om. Nogle spisesteder er nemmere at spise på end andre. Man vil næsten altid kunne finde noget man kan tåle, hvis man spiser et sted, hvor de serverer salater, kød, ris og kartofler. Man skal dog være opmærksom på hvilke marinader, dressinger og krydderier der er brugt, og man kan være nødt til at undvære sovsen.
Hvis man vil ud at spise pizza, pasta, sandwich eller lignende er det straks mere vanskeligt, og som regel er man nødt til at undersøge hjemmefra hvilke muligheder der er. Nogle spisesteder er meget fleksible, og kan finde en løsning, hvis man kontakter dem i god tid før man skal spise der, andre steder tager ikke hensyn. Vil man være sikker på at kunne få noget mad man kan tåle, er det bedste råd at søge på nettet efter spisesteder der reklamerer med glutenfri eller allergivenlig mad, eller kontakte stedet inden og spørge til hvilke muligheder der er. På den måde slipper man for at blive skuffet, når man har sat sig til bordet.

Vi har lavet en guide til glutenfrie spisesteder, som løbende opdateres med nye byer. Her kan du finde gode råd til caféer, restauranter og bagerier, der har glutenfrie alternativer på menukortet.

På rejse

Der er tre større udfordringer ved at rejse med cøliaki. Den første er at man ikke altid kan sproget, og at der derfor kan være svært at vide, om man kan tåle maden eller ej. Den anden udfordring er, at man ofte bor på hotel, hvor man ikke selv har mulighed for at lave mad, og derfor er nødt til at finde tre glutenfrie måltider om dagen ude i byen. Den sidste udfordring er at man ikke kender supermarkederne og restauranterne i området, og det derfor kan være noget af en jungle at finde noget mad man kan tåle.

Man kan dog selv gøre meget for at undgå problemer. For det første kan det være smart at man allerede hjemmefra finder ud af, hvordan man spørger om der er gluten i maden på landets sprog. Man kan enten lave et lille kort, som man kan give til tjeneren, hvorpå der står, hvad man kan og ikke kan spise eller man kan selv forsøge at forklare det. Hvis man søger lidt på nettet, kan man finde kort, der er klar til at blive printet på de fleste sprog.

Derudover kan man sørge for at booke ferielejligheder, eller hotelværelser med køkken, så man selv kan bage noget brød eller koge noget pasta. Dette kan gøre ferien meget mere afslappende, da det ofte kan være tidskrævende at finde glutenfrit mad i en fremmed by. Man kan også medbringe en taske med glutenfrie produkter hjemmefra, så man har til de første par dage – husk dog at undersøge, om der er nogle produkter man ikke må have med gennem tolden i det pågældende land. Hvis man foretrækker at bo på hotel med all inclusive eller morgenmadsbuffet, er det vigtigt at man kontakter hotellet inden man bestiller, for at høre om de kan lave mad til mennesker med cøliaki.

Sidst men ikke mindst kan man hjælpe sig selv ved hjemmefra at have fundet et par restauranter og supermarkeder, som reklamerer på nettet med at lave glutenfri mad. Det gør at man har en nødplan, hvis det er svært at finde cøliaki-venlige spisesteder. På de fleste restauranter kan man heldigvis få en salat, hvis der ikke er andet i nærheden, men jeg ved af erfaring, at man bliver træt af salat til frokost og aftensmad hver dag i en uge.

Vi er i gang med at lave en guide over, hvordan man undgår gluten i udlandet, men den er stadig under udvikling.

Vil du vide mere?

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece om cøliaki og mad uden gluten, som du kan finde her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>