Udskriv denne tekst

Nye regler gør det nemmere at undgå gluten

Nye regler for gluten indhold

Nu er der godt nyt til alle med cøliaki eller fødevareallergi!

Ifølge Astma-Allergi Danmark gør nye regler det nemmere at få klar besked om, hvad din mad indeholder, når du spiser ude eller køber ind hos bageren, slagteren eller andre steder, der ikke tidligere har skulle fortælle, hvad der er i maden.

Fremover kan du altså forvente, at køkkenpersonalet ved, hvad de serverer, når du henvender dig og spørger, hvad en vare indeholder.

Siden 2004 har alle færdigpakkede produkter i supermarkederne skulle oplyse, hvis varen indeholdt for eksempel gluten. Dette har de gjort ved at skrive det på varedeklarationen.

Fra og med i dag (den 13. december 2014) er der sket en udvidelse af denne regel, der får positive konsekvenser for de, der ikke tåler gluten:

  • Alle skal kunne få oplysninger om hvilke allergener (herunder gluten) et produkt indeholder. Dette er udvidet til også at gælde ikke-færdigpakkede produkter, som man for eksempel køber på restauranter, caféer, hos bageren, slagteren eller i pølsevognen. Forhandleren, tjeneren eller kokken skal altså kunne oplyse dig om hvad produktet indeholder, enten ved at fortælle dig det, markere det på menukortet, vise dig en ingrediensliste eller lave et allergi-skema. Denne information har man tidligere også kunnet få nogle steder, men nu skal alle steder, der laver mad sætte sig ind i hvilke allergener en ret eller et produkt indeholder og kunne oplyses kunden om det.
  • Alle færdigprodukter i supermarkederne skal fremhæve det på varedeklarationen, hvis et produkt indeholder et allergen (som for eksempel gluten). Dette er begyndt at ske i de seneste par år, men for produkter produceret efter i dag, er det et krav, at man hurtigt skal kunne se om der er gluten i. Producenten bestemmer selv, om ingrediensen skal skrives med fed, kursiveres eller skrives med blokbogstaver, så længe det skiller sig tydeligt ud fra resten af ingredienserne.

Varedeklaration

Dette billede er et eksempel på en varedeklaration, der lever op til de nye regler.

Reglerne gælder de 14 hyppigste allergener som er:
Gluten, mælk, æg, soja, nødder, peanuts, selleri, sennep, sesamfrø, svovldioxid/sulfitter, lupin, fisk, krebsdyr og bløddyr.

Husk dog at der er produkter produceret før i dag, som kan holde sig langt ud i fremtiden – derfor vil man i de næste par år stadig kunne risikere at finde varedeklarationer, hvor allergener ikke er fremhævet.

Der er endnu ikke ensartede regler om “kan indeholde spor af” mærkningen. Der arbejdes dog hen mod en ensretning i 2017.




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>