Glutenfri hjemmelavet pasta
Det kan være rigtig svært at finde andre pastasorter end fusili, penne og spaghetti i butikkerne, i stedet kan man eksperimentere med at lave pastaen selv.
Det kræver lidt tålmodighed de første par gange, men man lærer hurtigt teknikken.
Det er nemmest at lave med en pastamaskine, men alternativt kan man også rulle dejen ud i hånden.
Ingredienser (4 personer)
- 260 gram Finax (orange) eller andre typer glutenfrit mel med god bindeevne.
- 4 æg
- En lille smule salt.
Tilberedning
Hæld melet ud på bordet, lav en lille fordybning i midten og tilsæt æg og salt. Bliv ved med at ælte dejen sammen til den er blevet smidig – etgodt råd er hele tiden at folde dejen på midten, mens man ælter, så den bliver smidig.
Dejen pakkes ind i husholdningsfilm og hviler i ca. 30 minutter på bordet ved stuetemperatur.
Uden pastamaskine: Put lidt mel på bordet for at undgå at dejen klistrer fast. Rul dejen ud på bordet i et tyndt lag (gerne så du kan se din hånd igennem dejen) og skær den i strimler til tagliatelle. Hvis det er en stor portion dej, kan det være en fordel at dele dejen op i mindre portioner inden man ruller den ud.
Når man skærer dejen, er det nemmest at få ensformede strimler, hvis man folder den store dejplade et par gange og derefter skærer. Det kræver dog at der er lidt mel på dejen, så lagene ikke klistrer sammen, når man bagefter skal folde strimlerne ud.
Hvis man skal bruge lasagneplader eller ravioli i stedet skærer man henholdsvist store lasagneplader eller små firkanter.
Med pastamaskine: Del dejen i et par mindre klumper, så det passer til størrelsen på din maskine. Start med den bredeste indstilling og kør dejen igennem mindst et par gange inden indstillingen gøres mindre, bliv ved indtil dejen har fået en passende tykkelse. Hvis du vil lave tagliatelle sætter du skæreren på, og kører dejen igennem en sidste gang. Vær hurtig med lidt mel, så strimlerne ikke klistrer sammen. Ønsker du at lave lasagneplader skærer du selv dejen ud i store firkanter, og vil du lave ravioli skærer du dejen i små firkanter.
Uanset om man laver pastaen med eller uden pastamaskine, kan det være en fordel at drysse lidt mel på strimlerne, så de ikke klistrer sammen inden man koger dem. Alternativt kan man hænge strimlerne op på en åben skabslåge eller en stoleryg med et rent viskestykke på. Det tager lidt længere tid, men så er man sikker på at strimlerne ikke klistrer sammen.
Kog pastaen i letsaltet vand i 3-5 minutter og hæld vandet fra.
Skriv et svar